Så mycket mat och så tung mat om skall ätas på julafton. Jag försökte verkligen hålla ner på julmaten(mängden) men vill gärna ha många olika alternativ. Sen efteråt står julmaten en upp i halsen. Vår julskinka är nu ner strimlad och inkastad i frysen. Det passar bra sen när man ska göra egen pizza. Som efterrätt hade vi som alla andra svenskar, tomtegröt. Men köpte även till glass för det finns vissa som inte gillar gröt. Sen det hemmagjorda julgodiset till. Även svalkande och fräsch melon var gott i magen efter en fet måltid.
 
 
Vårt lilla men välfyllda julbord
 
Till den inlagda sillen tog jag persilja från växthuset och vår egen rödlök.
 
 
Gjorde även gubbröra som är gott att sätta en klick på en bit julknäcke. (tråkigt att den vattnar sig så snabbt bara men lika god)
 
Denna handstöpta ljusstaken har vi fått från svärmor som stöper ljus varje år. Tycker det hör julen extra till med handstöpet. Nästa år har jag nog lite önskemål om det inte är för svårt. Långa ljusgråa ljus. Så fint!
 
Efterrättsbordet
 
 
Hemmagjord Bounty(perfekt till glutenallergiker)
 
Bärsåsen är från självaste våra egna jordgubbar i somras som har varit infrusna.
 
Hade ni några nyheter på julbordet i år?
 
K R A M
handstöpta ljus, jul, julafon, julgodis, julmat, tomtegröt,
 
I sista adventspaketen till barnen så fick de en varsin muminmugg i emalj. De är så fina och inte minst tåliga. Det enda man får tänka på är att man kan inte ha dem i mikron och varma drycker gör hela koppen(och örat) varm. Men med tanke på att det är till barnen och man ger inte barn heta drycker så blir det inget problem.
 
 
Muggarna används flitigt.
Luddes till vänster, Ellas och sen Ragnars.
 
 
Köpte en extra som får bli "gästmugg".  Ragnar fick även i julklapp en emaljtallrik. Den passar perfekt till små barn.
 
 
K R A M
 
advent, jul, muminmuggar,
 
Man kan väl säga att årets julpyssel blev smällkarameller. En traditionell klassisk julsak som man gjorde som liten. Därför blev jag sugen att göra detta som vuxen. Men ska sanningen fram så tröttnade jag på att vika efter några stycken. Men var tvungen att slutföra alla för de skulle ju faktiskt vara till dukningen till julen. Det fanns bara vitt silkespapper kvar så jag dekorerade med guldigt presentpapper som jag har fått över och sen söta änglar på.
 
 
 
 
 
 
Vad har ni pysslat med i år?
 
K R A M
jul, julpyssel, smällkarameller,