För ett tag sedan så hjälpte Ella mig att tvätta pallkragarna för att kunna göra det som jag gjorde idag. Lasyrförbättrat pallkragarna i grönsakslandet. I och med det står gassande sol på dem och man vattnar mycket  så slits det oerhört. Så vill man ha det snyggt får man tänka på att  u n d e r h å l l a  saker och ting för att bibehålla sin status!
 
 
 
 
Hoppas ni haft en härlig morsdag. Själv har jag blivit uppvaktad av André som fixat trerätters som betyder LYX i mammavardagen! Och min mamma har jag tänkt extra mycket på. Försökt komma ihåg mammas röst, skratt och stunder som man kommer ihåg extra starkt. Mycket tas för givet. Och min mammas liv blev olyckligtvis taget. Ibland blir jag så arg över att inte mamma finns för det hade varit helt underbart om hon funnits hos oss♥
 
 
- Lär dig livets svåra gåta; älska glömma och förlåta" -
 
 
K R A M
allt om trädgård, grönsaksland, pallkragar,
Idag hann jag tapetsera  i lekstugan(äntligen) men ska spika fast en list runt om tapeten också så det blir ett snyggt avslut. Han måla utsidan av lekstugan också. Puh för detta jädrans målande.
 
 
 
 
 
 
K R A M
lekstuga,
För över en vecka sedan köpte jag äntligen mitt favoritträd som jag blivit så betuttad i ett tag. Det har en fantastisk historia om sig och är otrolig i sin förmåga som träd.
 
"Det kinesiska tempelträdet" eller Ginkgo biloba, är den enda överlevande arten av en tidigare stor och artrik växtgrupp, ginkgoväxter, som varit utbrett över hela jorden i flera hundra miljoner år. Det finns flera sorter av Ginkgo och den första som man hittat tillbaka i tiden var på permtiden men perm avslutade med en stor katastrof med asteroidnedslag, vulkanism och ozonförtunning. Det flesta växtlivet dog ut och brändes men ginkgoväxterna överlevde. Nästa stora massdöden var på krittidens slut men då överlevde Ginkgo adiantoides och ur den utvecklades sedan Ginkgo biloba. Visst är det otroligt?! Vi pratar om att detta träd funnits på dinosauriernas tid och detta finns nu i min trädgård.
Det kallar jag växthistoria!
 
Bladen är egentligen barr, solfjäderliknande blad så att säga. Biloba kommer från att barren ser ut som en hjärnas likande två delar. På hösten  gulnar de innan de faller av. Visste ni att barrens klyvöppning har med att göra hur mycket koldioxid som barren tar upp. De anpassas efter hur mycket utsläpp som finns. Tänk på det när du tittar på dessa fina barr! Ginkgoträdet är oerhört motståndskraftigt och klarar sig i de flesta jordar och som sagt renar luften väldigt bra. Det är ingen tillfällighet att trädet klarat sig i flera årmiljonerna för i trädet bildas ett ämne som skyddar mot parasiter och sjukdomar.  I Japan brukade man använda ginkgoblad som bokmärken i sina böcker, vilket skyddade mot boklöss. Och dem används även i medicinska syften, en örtmedicin som sägs vara bra för blodflödet i hjärnan.
 
När atombomben slog till i Hiroshima 1945 utplånades det mesta, naturen brann ner, tempel rasade, djur och människor utplånades nästan helt. M e n  träden tog sig och lever än idag och har  fått sin status som "Hoppets träd"!
 
 
 
 
 
Ginkgo Biloba....
 
 
K R A M