Tidigt i våras fick jag en liten planta av en barndomsvän. Blir ju så glad av sånt. Tycker det är så roligt men även lärorikt att byta med varandra. Nu fick jag en planta som låg henne varmt om hjärtat. En blomma hon minns från sin barndom i sitt hus hon växte upp i. ´Blomman för dagen´ Ipomoea. Till en början har jag inte vetat nåntig om denna men nu har jag lärt mig lite om den.  Den kommer ursprungligen från tropiska Amerika men i Sverige har vi den som utplanteringsväxt. Det är en ört och de flesta är ettåriga. Namnet har den fått från att dess blommor är väldigt kortlivade, oftast en dag. Men kommer flera blommor kontinuerligt. Tycker den kräver rätt mycket vatten varma dagar. Min står på en varm plats, till en början skimrande solljus och var rädd för att det skulle vara för lite men den stormtrivs. Så sol vill den ha! I skugga slår den inte ut sina blommor. När blommorna vissnar blir de rosa. Den växer ganska så kraftigt.
 
Jag satte min i växthuset först i början, planterade direkt till större kruka med ny jord och den fick mycket gödning. Idag blommar den så oerhört mycket. Flera hundra knoppar har den producerat! En ny favorit här hemma.
 
 
Vackra himmelsblå trattformade blommor.
Sorten heter `Heavenly blue`
 
Så här såg det ut efter att vi kom hem från campingsemestern. Har låtit den fortsätta leva sitt liv så här. Tycker det är underbar syn när man vaknar på morgnarna och ser en grönskad dörr med ljusblå blommor.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
K R A M
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
/Jennie
blomman för dagen, ipomoea, uteplats,
 
 
God kväll kära ni! Hur har er helg varit? Ska jag vara ärlig så har min varit den värsta på länge på många olika sätt. Söndagsångesten har fyllt min kropp och jag känner inte mig alls utvilad varken på det fysiska eller psykiska planet. Men men nog om det.
 
Jo något bra och trevligt var faktiskt att vi hälsade på Emma och Hampe. Härligt folk ♥
 
Så här i slutet av sommaren passar det perfekt med att göra sig en egen höstkrans med av det material du hittar i din trädgård. Jag hade klippte ner lite olika material men när jag började sätta ihop olika kombinationer så tyckte jag det blev för mycket. Så det blev endast olivkvistar och syrénhortensia. Syrénhortensia är ju otroligt vacker i höstskrud då den går ut i vit blom (även lite lime)för att sedan ändra färg mot rosa när den blommat över. Hortensior passar alldeles utmärkt till just kransar iom de går att torka fint. Men det finns så otroligt många sorter och hur vet man om de går att torka? När de är sådär mjuka och lena så är de oftast sådana som slokar när de står utan vatten men om de känns nästan pappriga/styvigare då är det en "tork"sort.
 
 
Här är några blommor/växter jag tycker passar bra att ha i sin krans:
 
- Snöbär
- Hortensia
- rölleka
- Lavendel
- olivkvistar, eucalyptus, cypress(el tujja), blåbärsris, mossa
- torkade fröstänglar
- Överblommad astilbe
- Kärleksört
 
 
Detta är mest förslag utifrån vad jag själv har att välja mellan.
Har ni fler tips på blommor?
 
 
 
 
Ser ni de två oliver jag fick me? Ett litet blickfång.
 
 
 
 
 
 
K R A M
 
 
 
 
 
 
/Jennie
dörrkrans, höstkrans,

Alltså att "vill ha" listan aldrig blir tillfredställd. Haha det är makalöst alltså. Jag har några växter jag velat ha ett tag och har nu sett vissa på plantskolan. En växt såg jag hos en kund idag. Tycker det är bra att ruva på en växt för växterna är likadana som vi och imperfektiva. Du kanske planerar i huvudet hur fint det ska bli, frodigt och blommigt men så kanske det inte blir så. Så det är bra att se, känna och läsa på lite innan du köper och planterar hemma hos dig.

Dessa växter skulle jag vilja ha:

1. Perukbuske
2. Hänglärk
3. Mer solhattar bla 'Green Jewel'
4. (Fler)Japanska lönnar
5. Andra sorters hortensior
6. Större buxbom
7. Senblommande klematis 'Paul Farge'

Sen har lite perenner som jag också vill ha men ska försöka dra upp mycket själv först.


K R A M

/Jennie

Perukbuske
Paul Farge
Hänglärk
Hänglärk
Japanska lönnar
Strävhortensia